Cink kiegészítő mellékhatások

Áttekintés

A Nemzeti Egészségügyi Könyvtár szerint a cink-kiegészítőket az ősi egyiptomiak használják, és továbbra is használják a mai modern orvostudományban. A cink-kiegészítőknek több száz orvosi előnyük van, és gyakran az orvosok írják elő. Azonban a cinknek olyan mellékhatása is lehet, amely több kárt okozhat, mint jó.

Hidegrázás és láz

Alkalmanként hidegrázás és láz fordul elő cink-kiegészítők alkalmazása esetén, bár ezek ritkák. Az Országos Egészségügyi Intézmények beszámolnak arról, hogy a láz általában akkor lép be, amikor túl sok cinket okoz. Ugyanakkor a láz is okozhat olyan gyógyszereket vagy kiegészítőket, amelyek negatív kölcsönhatásban vannak a cink adagolásával. Ráadásul a túl sok cink bevitele a szív vagy más szervek fertőzéséhez vezethet, és a láz súlyos fertőzés jele lehet. A cink-kiegészítő adagja a legtöbb ember számára 5 milligramm-20 milligramm között van. Ha cinkbetegségeket szed, és hirtelen láz vagy hidegrázás lép fel, hagyja abba a gyógyszer szedését és orvoshoz forduljon.

Mellkasi fájdalom / szívproblémák

A cink-kiegészítők mellékhatásai gyomorégést vagy emésztési zavarokat okoznak. A mellkasi fájdalom azt is jelezheti, hogy túladagolt a cinkbetegségen. Nagyon óvatos, és az orvos ajánlása szerint a dózis a cink miatt szedő állapot szempontjából kritikus. Nagy mennyiségben, 100 mg-os adagot rendszeresen, pl. A kiegészítés szívproblémákhoz vezethet. Néhány embernél a szivattyú meszesedése volt a szívben, amikor túl sok cinket vett.

Húgyúti

Az NIH szerint a magas cinkszintek kimutatták, hogy húgyúti szövődményeket okoznak. Ha egy személy nagy dózisú cinket vesz – az FDA vagy az orvos ajánlott napi adagja fölött – húgyúti szövődmények fordulhatnak elő, például: húgyúti fertőzések, vizeletvisszatartás. Ez a kalcium felhalmozódásához is vezethet, ami vese kövekhez vezethet. Néhány ilyen körülmény elég súlyos ahhoz, hogy kórházi kezelést, sőt műtétet okozzon. Cink használatakor ügyelni kell arra, hogy húgyúti fertőzések esetén hajlamosak-e, és ne vegyen be cinket anélkül, hogy az orvos megkérdezné, ha már hajlamos a vesekövekre, veseátültetésre vagy dialízisre.

interakciók

A cink kölcsönhatásba léphet a koleszterin kezelésével kapcsolatos gyógyszerekkel. Az NIH beszámol arról, hogy a cink HDL és LDL lipoproteinek és trigliceridek bevitelével csökkentheti a HDL (jó) koleszterin szintjét. Egyes kiegészítők vagy koffein vérnyomáscsökkenést okozhat. A szív gyógyszerekkel kapcsolatos mellékhatások is lehetnek, mint például a Captopril és a Vasotec, de további vizsgálatokra van szükség ezen a kölcsönhatáson. Ha már kóros állapotban szenved, konzultáljon orvosával, mielőtt ezt a kiegészítést bevenné.