Jóga gyakorlatok a nyirokrendszernek

Áttekintés

A nyirokrendszer működik a keringési rendszerrel, fehérjéket és limfocitákat (a fehérvérsejtek típusát) hordozó szövetekhez. Fő közlekedési módja folyadék, ugyanúgy, mint a keringési rendszer. De a vérkeringéstől eltérően a nyirokfolyadéknak nincs külön orgona a folyadék szivattyúzására, hanem a test mozgására támaszkodik. Bizonyos jóga gyakorlatok segíthetnek a nyirok mozgatásában és megtisztítják a testet.

Inverzió állások

A test befordítása segít a gravitációs hatások visszafordításában. A leggyakoribb inverziós pózok a Halasana, vagy az eke póz, a Sarvangasana, vagy a váll állvány, és a Sirsasana, vagy headstand. A Yoga Journal szerint ezek a testhelyzetek segíthetnek a nyirokcsomók, például a pajzsmirigy stimulálásában, valamint a stressz enyhítésében és a fáradtság csökkentésében. A fejpánt különösen előnyös az agyalapi mirigy és a tobozmirigyek számára. A vállállvány előnyös a prosztata és a reproduktív szervek számára. A legjobb, ha ezeket a pózokat egy összehajtott takaró segítségével támasztja alá, és lépésről lépésre útmutatásokat követ a sérülés elkerülése érdekében.

csavarják

A csavarásokat a padlón vagy a székben ülve lehet végezni. Ezek egyszerűen ülő csavarodások lehetnek, mint például a Bharadvajasana vagy Ardha Matsyendrasana, a halak fele Ura, vagy olyan fejlettebb csavarások, mint Marichyasana, más néven bölcs póz. A “Yoga Journal” megmagyarázza, hogy a csavarások segítik a test és a gerinc energiájának stimulálását és a belső szervek masszírozását. Segítenek nyújtani a hátat, csípőt és vállat, és terápiásan alkalmazzák a stressz enyhítésére.

backbends

A hátsókeretek, mint az inversionok, segítik megakadályozni a gravitáció hatását a testre. Ugyanolyan előnyökkel járnak, mint az inverzió helyzete. Ezenkívül az egész gerincet nyújtják, és segítenek megnyitni a test elejét. Néhány kezdő kezdeti háttér: Dhanurasana vagy Bow Pose, Bhujangasana vagy Cobra Pose, Setu Bandha Sarvangasana vagy Bridge Pose, valamint Salambhasana vagy Locust Pose. A gerinc rugalmasságának javítása mellett a testtartás segíthet a hasi szervek stimulálásában, a szív és a tüdő megnyitásában, és ami még fontosabb, a stressz és a fáradtság enyhítése, ami a nyirokrendszeri torlódások fő tényezője.

Dinamikus pózok

A dinamikus jóga sorozat, mint például a Suryanamaskar, vagy a “Sun Salutation”, tartja a test mozgását. Ez fontos a nyirokfolyadék mozgatásához a szervezetben. A napi üdvözlés valójában 12 helyet foglal magában, az egyik a következőbe áramlik, miközben mozog a lélegzettel. Hegyi pózokkal és imádsággal kezdődik, majd belélegzik és felfelé érik a tenyereket, és kilengenek egy előrehajló kanyarba. Ezt követi két mély tüdõ, majd visszahúzódik a deszka helyzetébe, majd lassan leereszkedik a kilégzéskor és a cobra pózba való belégzéskor. A következő kilégzéskor a test lefelé néző kutya pózra lép, belépve egy másik mély tollba, majd ismét egy előrehajló kanyarba lép. Ezt egy utolsó belélegzés követte, miközben elérte és kilélegzett a hegyi pózba.