Jóga-légzési feladatok a szorongáshoz

Áttekintés

A szorongás a stressz fizikai, szellemi és érzelmi reakciója. Bár a kellemetlen, a szorongás normális leegyszerűsítő mechanizmus, és még motivációs eszközként is hasznos lehet. Vannak azonban olyan idők, amikor a szorongás felkarolja és a mindennapi életet zavarja az alvászavarokkal, fáradtsággal és még betegséggel. A jóga légzésgyakorlatok, Pranayama, nyugtatják a szorongást, lelassítják a lélegzetet és a pulzusszámot. A légzésgyakorlatok ugyanúgy működnek, mint a meditáció, a lélegzettel összpontosítják a hangsúlyt, és a versenyképes gondolatok elméjét tisztítják.

A tudatos lélegzet

A tudatos lélegzet egyszerűen tisztában van saját légzésével. Amikor az emberek idegesek vagy stresszesek, hajlamosak arra, hogy sekély lélegzetet kapjanak, lélegezni a vállukról. A megfelelő légzés a tüdőt és a membránt kiterjeszti, a vállak nélkül. Üljön kényelmes helyzetbe, és helyezze egyik kezét a hasára, a másik pedig a mellére. Zárja be a szemét és normális lélegzést. Ügyeljen a légzésedre, a mellkasod emelkedésére és esésére, és arra, hogy a levegő hogyan érzi magát a tüdejében. Ülj le és lélegzétek legalább öt percig.

A Bumble Bee Breath

A Bumble Bee Breathing egy jó gyakorlat a kezdőknek, mert könnyű megmondani, mikor csinálsz helyesen, és a zümmögő hang nyugtáz, mint egy mantrát. Üljön egyenesen, kényelmes helyzetben. A vállát nyugodtnak és semlegesnek kell lenni, mellkasának pedig nyitva kell lennie. Lassan inhaláljon a hasból, és tegye be a tüdejét a kapacitásba. Szüneteltesse három másodpercig, majd lassan lélegezzen ki, a nyelvével, hogy zümmögő hangot kapjon, mint egy méh. Ismételje meg három-öt alkalommal, három másodpercig szüneteltesse a belégzést és a kilégzést.

Alternatív nosztril légzés

Üljön kényelmes, függőleges helyzetbe. Zárja be a jobb orrlyukat a jobb hüvelykujjával és lassan lélegezze be a bal orrlyukon keresztül. Zárja le a bal orrlyukat a jobb gyűrűsujjával, távolítsa el a hüvelykujját a jobb orrlyukból, és lassan izzadjon a jobb orrlyukon keresztül. Ezután lélegezz be a jobb orrlyukon keresztül, csukja be a jobb orrlyukat a jobb hüvelykujjával és kilép a bal orrlyukon keresztül. Ismételje meg háromszor.