Nulla kalóriás üdítőitalok

Áttekintés

Nulla kalóriás üdítőitalok jelentek meg az Egyesült Államokban a diétás szódafajták piacának forgatásában, Robert Foster “Coca-Globalization” könyvének megfelelően. A nulla kalóriatartalmú üdítők nem tartalmaznak cukrot, hanem helyettesítik az alternatív, null kalóriatartalmú édesítőszereket az íz fenntartásához. Számos ilyen üdítőital is rendelkezésre áll.

Pepsi Max

A Pepsi Max cukormentes, 0 kalóriás üdítőital 2007-ben érhető el 2007-ben, Joe Collier szerint a cikkében a “Pepsi Chief Predicts A Challenging Year”, amelyet az Atlanta Journal-Constitution publikál. Amellett, hogy 0 kalóriatartalmú, szénhidráttól mentes, és infúziót is tartalmaz a ginzengről, írja Alex Lluch a “Teljes kalória, zsír és szén számláló” című könyvében. Lluch szerint a Pepsi Max csak 25 mg nátriumot tartalmaz Per 8 oz. szolgáló. Édesítőszere az aszpartám, amely ellentmondásos jelenléte az élelmiszeriparban. Az American Cancer Society beszámol arról, hogy semmilyen bizonyíték vagy link nem mutatható be aszpartámnak, mint rákot okozó szernek. További összetevők közé tartoznak a szénsavas víz, foszforsav, citromsav és egyéb ízesítőszerek és tartósítószerek.

Coca-Cola Zero

A Pepsi Max-hez hasonlóan a Coca-Cola Zero egy 0 kalóriás üdítő ital az Egyesült Államokban. 40 mg nátriumot tartalmaz 12 oz-nál. És nem tartalmaz cukrot, zsírt, szénhidrátot, koleszterint, káliumot vagy vitaminokat, Lluch szerint. A régiótól függően különböző összetevők vannak, de az aszpartámot édesítőszerként használják. Az USA-ban az összetevők közé tartozik a kálium-citrát és a benzoát, szénsavas víz, karamell színezés, természetes ízek, koffein, aceszulfám-kálium és foszforsav, Lluch jelentései.

Sprite Zero

A Sprite Zero a Coca-Cola cég terméke, amely a Coca-Cola nullát is forgalmazza. Nem sötét szóda, hanem citromlime íz. Lluch szerint a Sprite Zero 65 mg nátriumot és 75 mg aszpartámot tartalmaz 8 oz-nál. szolgáló. Barry Vacker szerint a “Zero Conditions” című könyve szerint a Coca-Cola zero termékek sikere nagyrészt részben azoknak a marketingkampányoknak köszönhető, akik súly- és kalóriatudatosak. Mindazonáltal, Vacker szerint a mesterséges édesítőszer aszpartám használata károsítja a fellebbezést.