Xilitol gumi mellékhatások

Áttekintés

A xilít egy cukoralkohol, amelyet a cukor alacsony kalóriatartalmú alternatívájaként hozzáadnak a gumihoz. A xilit tartalmaz olyan összetevőket, amelyek csökkenthetik az üregeket, megakadályozva, hogy a baktériumok a fogakhoz tapadjanak. Ezeknek az egészségügyi előnyöknek ellenére a xilitol gélnek néhány jelentős mellékhatása van.

Hasmenés

A xylitol rágás mellékhatása a hasmenés. Az 1981-es “táplálkozás éves felülvizsgálata” című tanulmány szerint az ozmotikus hasmenés a ksilitol káros hatása. Egy másik tanulmány egy 1995-ös cikkében az “Antimicrobial Agents és Chemotherapy” című folyóiratban elmagyarázza, hogy a hasmenés azért következik be, mert a xylitol abszorbeálódása lassú.

Gyomor-diszkomfort

A gyomorpanaszok potenciális mellékhatása a xilitol-gumi alkalmazása esetén, ha túl sok fogyasztásra kerül. Túl sok mindössze egy adag 30 gramm vagy annál többet említ, a Designs for Health hírlevél szerint. A gasztrointesztinális diszkomfort általában átmeneti, és a ksilitollal szemben inkább a xilit-szirupmal készült gumi.

Orális eróziós ekcéma

A szájüregi erózióval járó ekcéma tünetei száraz, korhadt, hasított és fertőzött ajkak, a 2007-es “Aktuális Allergia és Klinikai Immunológia” című tanulmányt magyarázza. Ez csak a túladagolás körülményei között fordul elő, a 2005-ös “British Journal of Dermatology” című tanulmány szerint. Túladagolás ritka, de a gumi csomagoláson feltüntetett adagolási irányelveket be kell tartani.