Zyrtec és szív mellékhatások

Áttekintés

A hisztamin olyan anyag, amelyet a szervezet termel az allergiás reakciókra adott válaszként, amely immunválaszt okozó tüneteket, például vizes szemeket, orrfolyást és tüsszentést okoz. Az antihisztaminok egy olyan gyógyszerosztály, amely blokkolja a hisztamin hatását és csökkenti ezeket a tüneteket. A régebbi antihisztaminok számos mellékhatást, például súlyos álmosságot okoztak. Az újabb antihisztaminok, amelyeket szelektív H1-receptor antagonistáknak neveznek, nem lépnek át az agyba, és kevesebb mellékhatásuk van. 2007-ben az FDA jóváhagyta a Zyrtec-et vagy a cetirizint, mint az over-the-counter gyógyszert allergiás rhinitis és krónikus csalánkiütés kezelésére, melyet visszatérő csalánkiütés jellemez.

Zyrtec mellékhatások

Az RxList beszámol arról, hogy a Zyrtec által okozott mellékhatások általános incidenciája a nagy gyógyszeres vizsgálatokban nem különbözik a placebótól. A leggyakoribb mellékhatások, általában enyhe vagy mérsékeltek, az álmosság, fáradtság, fingitisz, szájszárazság és szédülés. A szívbetegség mellékhatásai ritkán fordulnak elő, a Zyrtec-t szedő betegek kevesebb, mint két százalékában fordulnak elő.

Szív elégtelenség

Ha a szív nem tud szivattyúzni elég vért a szervezet igényeinek kielégítésére, ezt szívelégtelenségnek nevezik. A szívelégtelenségnek számos oka van, beleértve a szívrohamot, az ellenőrizetlen vérnyomást, az anyagcserezavarokat és a gyógyszerhatásokat. A Zyrtec egy csekély számú beteg esetében ismeretlen mechanizmuson keresztül kapcsolódik szívelégtelenséghez. A szívelégtelenség tünetei közé tartozik a légszomj, a köhögés és a láb duzzanata, és haladéktalanul jelenteni kell az egészségügyi szolgáltatónak.

Palpitációk és tachycardia

A szívdobogást a szívverés vagy a gyors pulzusszám (a tachycardia) kellemetlen tudatában írják le. Palpitációk és tachycardia fordulhat elő mind normál, mind rendellenes szívritmus esetén, és a Zyrtec alkalmazása során jelentették. A Drugs.com szerint ezek a mellékhatások gyakrabban fordulnak elő a Zyrtec-D-vel, a Zyrtec és a pszeudoefedrin kombinációjával. A pszeudoefedrin dekongesztáns, és számos szívinfarktushoz kapcsolódik.

Magas vérnyomás

A Zyrtec-t szedő betegek kevesebb, mint két százalékánál a hypertoniát észleljék, és a betegeknél a vérnyomás emelkedési mechanizmusa ismeretlen. A Zyrtec-D-nek magasabb a hipertóniás mellékhatása. Ez azt feltételezi, hogy összefüggésben van a gyógyszer pszeudoefedrin komponensével. A Zyrtec által kiváltott magas vérnyomás gyorsan megszűnik a gyógyszer abbahagyásával.